Pakeisk savo naršymo įpročius

Playing Alone Together

Nuotraukos autorius: kenanderson

Skirta tiems, kurie vis vien neskaitys.

Pagal naršymo internete įpročius žmones galėčiau suskirstyti į dvi kategorijas. Pirmosios kategorijos žmonės turi keletą savo mėgstamų svetainių ir dažniausiai vien jas ir lanko. Į galvą juk nesukiši daug adresų. Sunku gi atsiminti. Todėl naršymas apsiriboja pašto tikrinimu ir tokių didžiųjų portalų kaip One.lt, pazintys.lt ir delfi.lt lankymu. O jei paštas yra One.lt, tai jokių kitų svetainių ir nereikia. One.lt atstoja visą internetą. Kitos svetainės aplankomos, kai kas nors atsiunčia laišką su nuoroda ir rekomenduoja kažką aplankyti.

Va tie žmonės, kurie siunčia (ne persiunčia) tokius laiškus ir yra iš antrosios kategorijos. Jie žino kas vyksta internete, moka greitai surasti informaciją, supranta tokias sąvokas kaip tinklaraštis, RSS, Web 2.0 ir supranta, kad swepluoti jau senai nebemadinga, smerktina ir gėdinga.

– O yra tokių, kurie One.lt rašo lietuviškai?
– Ką aš žinau?..
Po kurio laiko paieškojusi:
– Radau vieną.

Tuomet džiaugiausi pamatęs ž ir ą raides, bet dabar suabejojau ar tik jis nebus nukopijavęs teksto kur nors iš interneto.

14 Comments Pakeisk savo naršymo įpročius

  1. scania

    O kita kategorija? Niekada negrįžta į tuos pačius puslapius? :)

  2. Neringa

    Man nelabai priimtinas toks kategorizavimas, nes atrodo, kad esame suskirstyti į kategroijas one.lt (where everyone could be a star!) arba ne one.lt. Na gal ir ne. Aš labiau linkusi į pirmąją kategoriją, nes tinklaraštis man nėra sąvoka ar dalyko išmanymas, nors ir naudojamas, o ir one.lt sakiningai aplankomas dėl žmonių, kurie vis dėlto težino jį vieną…

  3. Aurimas Gudas

    Žinoma, kad čia grubus kategorizavimas, juk apibūdinau tik dvi kategorijas (grupes). Vien tai, kad lankaisi One.lt nepriskiria tavęs pirmai kategorijai (grupei). Tu garantuotai priklausai antrai kategorijai. Juk tu turi tinklaraštį. Netgi RSS skaitytuvu moki naudotis.
    Šio straipsnelio tikslas – praplėsti akiratį. Raginimas išeiti už savo kiemo ribų. Ir žinoma burnojimas dėl sweplų komentarų.

  4. margariux

    rašau lietuviškai visur :D jaučiu užknisu kai ką, nes kai kurie emeilai neatpažįsta lietuviškų raidžių.. arba kai ateina atsakymas, o mano laiškas būna neištrintas, tai matau hieroglifus :D

  5. logikxel

    Drįsčiau paprieštarauti ;DD Pats gan dažnai lankausi One.lt… Tiksliau lankausi daugelyje blog`ų, naujienų portalų, neįtikinamiausių projektų puslapiuose. Kadangi esu elektronikas, tenka nemažai laiko praleisti skaitant teoriją :]]
    Nors ir esu One.lt lankytojas, bet rašau Lietuviškai :]] Šis straipsnis nėra neteisingas… Truputį tą dialogą pakoregavus ir keletą vietų prakirpus viskas gautūsi labai teisingai ;]]

  6. Aurimas Gudas

    Margarita, jų pačių bėdos jei emailai neatpažįsta lietuviškų raidžių. O mane užknisa atvirkščiai – kai parašo be lietuviškų raidžių :)

  7. Aurimas Gudas

    logikxel nevisai gerai mane supratai. Paaiškinsiu paprasčiau. Vieni žmonės vos keliose svetainės, o kiti naršo daug daugiau. Ir viskas. Tu naršai daug. Rašai lietuviškai. Labai gerai.
    Koks dialogas buvo tokį ir parašiau. Juk pats sutiksi, kad tikrai daug žmonių One.lt rašo netaisyklingai. Čia juk ironija.

  8. Pingback: Blogorama #333 : nežinau.lt

  9. Paulius R.

    Linkiu visiems didesnės tolerancijos. Ar verta dar šia tema kalbėti? Nematau jokios bėdos perskaityti laišką ar šiaip kokį tekstą be lietuviškų raidžių, dėl to tikrai nėra sveika susierzinti ir derėtų kreiptis pas psichologą tokiu atveju. Neįsižeidžiam :). Didesnė bėda mano nuomone, kuomet tokie visapusiški žmonės, kurie rašo tik LT raidėmis egoistiškai nepagalvoja į kokią pašto dėžutę siunčia ir ar skaitytojas negaus koduoto varianto.. Gal nepagalvoja, o gal diktuoja savo valią primityviesiems „tavo pašto dėžutė netinkama Mano laiškams” :)

  10. Anonimas

    Vos dėl kelių protingų žmonių dar turiu one.lt.
    O jų yra, kad ir kaip bebūtų keista.

  11. Algirdas

    Sveiki, man keista, kai tokie straipsniai rašomi čia, aš esu iš pirmos kategorijos žmonių ir taip pat naudojuosiu one.lt bet ne tik ten visur internete rašau lietuviškomis raidėmis, turiu daug draugų, jie taip pat rašo lietuviškomis raidėmis, čia jau tokia atgyvena nenaudot lietuviškų raidžių, nežinau iš kokio amžiaus temos autoriai, man keista tiesiog.

Komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.